Su yönetimi

Su yönetimi

2023 yılına kadar su yönetimi değişiyor

2030 yılı sonuna kadar, bakanlığın alt (ilçe) düzeyinde su kaynaklarını yönetme, çiftliklere ve diğer su tüketicilerine su sağlama ve su hesaplarını tutma işlevi kademeli olarak kamu-özel ortaklığına devredilecektir.
Eylül 2023'e kadar, tüm ilçelerde su kaynakları yönetiminin kamu-özel ortaklığına devredilmesine yönelik tedbirler geliştirilecektir.
Su Kaynakları Bakanlığı'na bağlı su tesislerinin güvenliğinin kontrolüne yönelik denetimin adı, su tesislerinin ve su kullanımının güvenliğinin denetimi olarak değiştirildi.
1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren denetim, "Tekdüzen Devlet Kontrolü" bilgi sistemine kayıt olmaksızın, su kullanımı ve su tüketimi prosedürüne uygunluğun yanı sıra su tasarruflu sulama teknolojilerinin etkin kullanımına ilişkin denetimler yapacaktır.
Müfettişlik, yağmur suyu ve su tüketimi kurallarının yanı sıra su alma prosedürünün ihlali durumunda idari suç vakalarını inceleyebilir ve ayrıca bireylere idari cezalar verebilir.
1 Ocak 2025 tarihine kadar tek bir bilgi sistemi “Dijital su yönetimi” oluşturulacak ve tüm su yönetimi yazılımları kademeli olarak bu sisteme entegre edilecektir.
İdari reformlar çerçevesinde su yönetimi alanında kamu idaresini etkin bir şekilde organize etmeye yönelik tedbirler hakkında" Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kabul edildi.

Bu amaçla tarlalara su sağlayan tesislerin çiftçi ve kümes yönetimine verileceği kaydedildi. Türkiye, İspanya ve Çin gibi ülkelerin deneyimleri su temin sistemine geniş ölçüde dahil edilecektir.

Su tasarrufu sağlayan teknolojiyi tanıtan çiftçiler ve çiftçiler daha da teşvik edilecektir. Bunun için gelecek yıldan itibaren %10'luk bir kredi tahsis edilecek ve bunu masrafları kendisine ait olmak üzere başlatanlara maliyetin %50'si geri ödenecektir.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp