Seralarda Kömür Kullanılacak

Seralarda Kömür Kullanılacak

Seralarda Kömür Kullanılacak

Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoev, Buhara'da gıda üretimini artırarak fiyat istikrarının sağlanması ve nüfus ve ekonomik sektörlerin enerji kaynakları ile garanti altına alınması konularında bir video seçici toplantısına başkanlık etti.

 Son yıllarda seraların alanı üçe katlanarak 5.2 bin hektara, seralarda yetiştirilen ürün hacmi ise 90 bin tondan 300 bin tona çıktı. Daha da önemlisi, seralar yüksek gelirli işlerde çalışan 150.000 kişiyi istihdam ediyor.

Aynı zamanda kışın şiddetli soğuktan en çok etkilenenlerden biri de sera çalışanlarıdır. Başkan, "Bütün sorunlarını biliyorum" dedi. Bundan böyle Enerji Bakanlığı, bölge valilikleri ve seracılık işletmeleri arasında üçlü anlaşmalar yapılmasına karar verildi. Bu durumda bakanlık, bölge valileri ile birlikte seralara akaryakıt ürünlerinin (kömür ve gaz) sürekli ikmalini garanti eder ve seralar temin edilen yakıtın hesabını tam olarak vermek, tarım ürünlerini yetiştirmek ve seralara ihraç etmekle yükümlüdür. iç pazar. Kömür yakıtı ile çalışan seralara devlet tarafından teşvik paketi getirilecek.

Özellikle seralar için özel depo ve işletme sermayesi yapımı için %14 kredi limiti açılacak ve ısıtma tankı satın alma maliyetlerinin %20'si karşılanacaktır. 650 milyar soum kredi kaynağı, doğalgazla çalışan seraların işletme sermayesini yenilemek için yönlendirilecek.

Örtüaltında karlı ürünlerin yetiştirilmesini artırmak amacıyla ithal edilen çiçek tomurcukları, soğan başları ve çelikler 2025 yılına kadar gümrük vergisinden muaf tutulacak. 1 bin sera için 2,2 trilyon somluk kredinin geri ödeme süresi uzatılacak.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp